اماراتی ها بادگیرها را هم به نام خودشان ثبت كردند
به گزارش كادو دونی ایسنا/قم عكاس برجسته قمی كه پروژه عكس بادگیرها را دنبال می كند، بیان كرد: با عنایت به سابقه ساخت بادگیر كه خاص شهرهای ایران است ولی بادگیر را امارات متحده عربی به نام ملیت خودش به ثبت رسانده است.
جلسه سی صد و نود و شش بنیاد قم پژوهی با حضورحجت الله عطایی عضو هیت مدیره انجمن عكاسان و تعدادی از اعضای قم پژوهی با مبحث بادگیرهای قم از نگاه دوربین برگزارشد.
عطایی در این جلسه خاطرنشان كرد: طی پانزده سال قبل بیشتر آثار معماری سنتی قم كه بادگیر داشت از بین رفته است و در بعضی از خانه های نوسازی شده بادگیر را به آن افزوده اند كه این كار به حفظ معماری قدیم قم كمك نمی كند.
وی خاطرنشان كرد: در طول حدود پانزده سال بخش قابل توجهی از ساختمان هایی كه مجهز به بادگیر بودند امروز از آنها خبری نیست؛ در حالیكه این سبك معماری منحصر به فرد فقط خاص شهرهای كویر مانند قم و یزد است.
وی كه از سال ۱۳۸۵ تابحال تصویر همه بادگیرهای قم را به تصویر برداری كرده است ضمن نمایش بعضی از ایت تصاویر، اضافه كرد: ایده شروع این كار الهام گرفته از كتاب "ارزیابی شتابزده" جلال آل احمد است.
وی ادامه داد: متاسفانه هر سال از برخی از خانه هایی كه با سبك معماری قدیم ساخته شده اند كم می شود و به همراهش معماری سنتی قدیم قم هم از بین می رود.
در ابتدای جلسه حسین صادقی عضو انجمن راهنمایان گردشگری قم در باره نقش و اهمیت بادگیرها در شهرهای كویری اشاره نمود و اظهار داشت: مهم ترین كاربرد بادگیرها در شهرها و روستاها برای كاهش دمای هوا در فصل های گرم و طاقت فرسا بود كه می توانست سبب متعادل شدن دمای خانه ها شود.
وی اضافه كرد: آثاری كه از بادگیرها شهرهای كرمان، كاشان، بم، یزد و قم باقیمانده است نشان داده است كه بر مبنای جهت وزیدن بادها تعداد و دهانه بادگیرها مشخص می شد. به همین علت در برخی از شهرها بادگیرها سه دهانه و یا چهار دهانه است.
وی خاطرنشان كرد: با عنایت به سابقه ساخت بادگیر كه خاص شهرهای ایران است ولی بادگیر را امارات متحده عربی به نام ملیت خودش به ثبت رسانده است.
در ادامه سیدمحسن محسنی با انتقاد از آلودگی شدید هوای قم اظهار داشت: متاسفانه قم بی رویه به سمت صنعتی شدن پیش می رود. به همین علت هوای قم روبه روز آلوده تر می شود.
وی افزود زمانی نسیم از باغهای اطراف قم می گذشت و از راه بادگیرها هوای تمیز وارد خانه می شد و هوای خانه ها متعادل می شد ولی امروز هوای قم آلوده است ومردم از خانه هم نباید بیرون بیایند تا از آلودگی هوا در امان باشند.
این قم پژوه با انتقاد از ساخت بی رویه كارخانه های صنعتی در شهرك های قم خاطرنشان كرد: مسؤلان استان تنها به فكر اجرای برنامه های خودشان هستند. ازاین رو چندان به آینده قم فكر نمی كنند كه این شهر بیشتر از این دیگر تحمل آلودگی را ندارد.
این پژوهشگر حوزه قم شناسی عواقب تنفس هوای آلوده را متذكر شد و اظهار داشت: امروز تاكید مدیران استانی به ساخت كارخانه صنعتی است این در شرایطی است كه راهكار قم در سال رونق تولید می تواند گردشگری تركیبی باشد.
وی خاطرنشان كرد: متاسفانه شاهد می باشیم كه به بهانه اشتغال انواع صنایع شیمیایی و آلاینده را در اطراف قم مستقر می كنند كه در صورت تداوم این كارخانه ها آب و هوای قم آلوده تر خواهد.
محسنی در انتها گفت مشهور است كه یزد شهر بادگیرهاست ولی به نظر من زمانی قم شهر بادگیرها بود چونكه به یاد دارم كه در دوران كودكی وقتی از فراز خانه قدیمی مان در كوچه نو به شهر نگاه می كردم بر فراز تمامی خانه های شهر بادگیر وجود داشت كه زیبایی خاصی به شهر داده بود.
گفتنی است در این نشست عنوان شد كه تصاویر گرفته شده توسط حجت الله عطایی با همكاری بنیاد قم پژوهی كتابی در باره بادگیرهای قم به چاپ برسد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب