به میزبانی كتابخانه ملی ایران

برگزاری پنجمین نشست روسای كتابخانه های ملی كشورهای عضو اكو

برگزاری پنجمین نشست روسای كتابخانه های ملی كشورهای عضو اكو پنجمین نشست روسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو بامداد امروز ۲۵ خرداد به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با سخنرانی بروجردی و رئیس ایفلا و همینطور رئیس موسسه فرهنگی اکو برگزار گردید.



به گزارش کادو دونی به نقل از مهر، پنجمین نشست روسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو، با حضور کشورهای آذربایجان، افغانستان، ازبکستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، قزاقستان و قرقیزستان امروز ۲۵ خرداد ۱۴۰۰، به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به صورت مجازی برگزار گردید.
اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بعنوان اولین سخنران در پنجمین نشست روئسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو بر استفاده از ظرفیت های فرهنگی کشورهای عضو اکو تصریح کرد و اظهار داشت: برگزاری نشست روئسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو، اقدامی پرارزش در جهت ایجاد همگرایی، قرابت، گسترش اشتراکات فرهنگی و پیوند عمیق میان مردم در منطقه اکو است.
وی درباره لزوم برگزاری نشست روسای کتابخانه های ملی عضو اکو اظهار داشت: در دورانی که جنگ و نزاع کشورهای منطقه را در بر گرفته، ما تلاش می نماییم که گفتگو را آن هم در عرصه فرهنگ و کتاب با یکدیگر داشته باشیم. ازاین رو امروز بسیار خرسندم که بار دیگر گردهم آمده ایم و پنجمین نشست روئسای کتابخانه های ملی عضو اکو را افتتاح می نماییم. این اقدام فرهنگی در این مجمع منطقه ای سال ها است که سبب همگرایی و قرابت ما ساکنان منطقه اکو شده است که هر کدام از ما از خاستگاه تاریخی چند هزار ساله و تمدنی کهن بهره مند هستیم.
بروجردی افزود: امروز نه تنها منطقه، بلکه جهانیان از آبشخور فرهنگ و تمدن منطقه ما و میراث پدران و اجداد ما از شعر و موسیقی و هنر گرفته تا حکمت و فلسفه و ادبیات و ریاضی بهره مند می شوند. همین فرهنگ مشترک سبب ساز ظرفیتی عمیق برای پیوند میان ملت ها و فرصتی نوین برای توسعه فرهنگی در منطقه اکو شده است که ما سال هاست آنرا در چارچوب مجمع روئسای کتابخانه های ملی پاس داشته ایم.
وی اضافه کرد: همه ما به خوبی می دانیم که کتابخانه ها کانون و مراکزی برای صیانت از حافظه ملی و تاریخی کشورها به شمار می آیند که فقدان و یا کم کاری آنها منجر به صدمه فرهنگی و تمدنی خواهد شد. در این راستا کتابخانه ها از دیرباز کوشیده اند تا با گذر از رخدادهای تلخ و شیرین، میراث پرارزش ملی خویش را حفظ ک ند و در اختیار نسل های بعدی قرار دهند. بر این اساس و همینطور اقتضائات بین المللی و منطقه ای، همه ما موظف هستیم که بار دیگر دست در دست هم نهیم و فرصت های بیشتری را برای حفظ تاریخی حافظه ملی خود و همینطور منطقه اکو رقم بزنیم. ما باید مصمم تر از قبل به تبادل اطلاعات و تبدیل اطلاعات به دانش و خرد همت گماریم و از این طریق فرآیند توسعه فرهنگی را در منطقه شدت بخشیم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: با عنایت به اهداف اکو برای اقدامات مشترک فرهنگی در منطقه، لازم است تا بار دیگر بر نقش حیاتی فرهنگی میان کشورها تاکید کنم. نقشی که از سالهای دور ما را کنار هم قرار داده و فارغ از مرزهای سیاسی روز گذشته و امروز، همگان را به هم افزایی و یک زیست مسالمت آمیز تشویق نموده است. در سالهای گذشته کشورهای عضو روابط خوب و ممتازی را با یکدیگر تجربه کرده اند و هر کدام تلاش کردند تا با تبادل امکانات و تجربیات یکدیگر را یاری رسانند. همکاری خوب کشورها در حوزه برنامه حافظه جهانی یونسکو و شرکت در کارگاه های حفاظت و مرمت نسخ خطی از برجسته ترین همکاری مشترک در زمینه حفظ میراث مستند و تاریخی در منطقه اکو بوده است. خوشبختانه موسسه فرهنگی اکو هم با تلاشهای مداوم توانسته است که ارتباط میان کشورهای عضو را زنده نگاه دارد.
وی افزود: همانطور که در نشست سوم و چهارم تاکید کردیم از لزوم های امروز برای کتابخانه های ملی، ایجاد امکانات و زیرساخت های دسترس پذیری و دیجیتال سازی منابع فرهنگی خصوصاً نسخ خطی است. از آنجائیکه در جای جای منطقه فرهنگی ما، نسخه های خطی ارزشمندی نهفته است شناسائی آنها و به اشتراک گذاشتن نسخه دیجیتال می تواند به توسعه دانش کمک نماید ازاین رو لازم است تا ضمن شناسایی نسبت به حفاظت و دسترس پذیری آنها اقدام فوری صورت پذیرد. در اینجا مجدداً درخواست مورد توافق در نشست چهارم را یادآوری می کنم که مقرر شد مبادرت به تأسیس پورتال مشترک میان کشورهای عضو توسط کتابخانه ملی ایران در همین راستا قرار گیرد، این پورتال مجازی مشترک می تواند کانونی برای سایر مستندات فرهنگی همچون کتاب ها، مقالات، نشریات و رساله هایی باشد که در حوزه کتابخانه های ملی کشور های عضو اکو نگاشته شده اند و خود منبعی برای غنی سازی فرهنگ منطقه ما به شمار می آیند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: بعنوان تجربه زیسته در دوران کرونا کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، اقداماتی به عمل آورد که می تواند نمونه ای از همراهی با حوزه الکترونیک، دیجیتال و فن آوری های جدید همچون هوش مصنوعی باشد و دانشجویان و محققین بهره لازم را ببرند. با توسعه اینترنت و روند جهانی شدن، مفاهیمی چون جمع سپاری در رویکرد پلتفرمی بسیار حائز اهمیت می باشد. در دنیای امروز و با عنایت به روند تصاعدی و رو به رشد تولید منابع دیجیتال، دیگر با نگاههای سنتی نمی توان پاسخگوی نیازهای کاربران بود. لازم است بسترهای مشارکت شهروندان و بخصوص نخبگان و نوآوران در فراهم آوری، توصیف و اطلاع رسانی منابع اطلاعاتی فراهم گردد. کتابخانه ملی ایران کاربرد فناوری های نوینی چون هوش مصنوعی، تحلیل داده های کلان، بلاک چین، یادگیری عمیق و غیره را برای بهبود خدمات کتابخانه ای و آرشیوی و غنی سازی تجربه کاربری مورد استفاده قرار داد.
بروجردی اظهار داشت: مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور کتابخانه ملی ایران هم در سال ۲۰۲۰ بدین منظور بازگشایی شد. به نظر می آید که توسعه ظرفیت های حوزه «لیبتک» می تواند بعنوان ماموریتی نوین در کتابخانه های ملی دنیا درنظر گرفته شود. گزارش کاملی از اقدامات ایران در حوزه «لیبتک» به «ایفلا» و «ایکا» هم عرضه شده است. همینطور کتابخانه ملی ایران آمادگی دارد تجربیات و دستاوردهای خود را در زمینه «لیبتک» با سایر کشورها به اشتراک بگذارد.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر اقدامات مشترک میان کشورهای عضو توجه به ظرفیت ها و امکاناتی است که هر کشوری از آن بهره مند است و می تواند آنرا در اختیار سایرین قرار دهد. کتابخانه ملی ایران در سالهای گذشته همواره کوشیده است تا برگزاری کلاس های آموزشی و کارگاه های مختلف در زمینه نسخ خطی و مرمت آنها دانش خویش را با دیگر کشورها به اشتراک بگذارد توسعه این گونه اقدامات میان سایر کشورها می تواند پیوندهای کاری و حرفه ای را گسترش دهد و هسته فرهنگی کشورهای عضو را بیشتر از گذشته تقویت کند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: همینطور کتابخانه ملی ایران پارسال با راه اندازی چهار سامانه مجزا در حوزه نسخ خطی، نشریات و کتاب و سند گام مهمی را برای ایجاد بستر ارتباط با محققین فارسی زبان ایجاد کرد که امیدواریم بتوانیم در آینده این خدمات را به سایر زبان های حوزه اکو هم عرضه دهیم.
بروجردی تصریح کرد: آمادگی کشورهای عضو اکو در مقابل خطرات و بلایای طبیعی و غیر طبیعی مثل جنگ از دیگر نیازهایی است که باید در اولویت برنامه ریزی های کشورهای عضو قرار گیرد. بحران پاندمی کرونا پارسال به یکی از منحصر به فرد ترین تجربیات بشر تبدیل شد و کتابخانه ها هم در این حوزه تحت تأثیر قرار گرفتند. تجربه یک سال قبل ما را با تهدیدها و فرصت های جدیدی آشنا ساخت که لازم بود آنرا با یکدیگر به اشتراک بگذاریم. گفت وگوهای امروز ما اساسا راهگشای اقدامات آینده در زمینه مهار چنین بحران هایی خواهد بود.


منبع:

1400/03/26
10:07:01
5.0 / 5
486
تگهای خبر: آموزش , ادبیات , اهدا , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است