در همایش تحلیل نظام نشانگانی طوفان الاقصی مطرح شد؛

نگاه به فلسطین در شعر شاعران زن عرب چگونه است؟

نگاه به فلسطین در شعر شاعران زن عرب چگونه است؟ به گزارش کادو دونی، سمانه خلف زاده اظهار داشت: نازک الملائکه، شعری مطرح درباره ی فلسطین دارد و با وجود اینکه توقع برخورد عاطفی و لطیف از او داریم در یکی از شعرهایش می گوید اندوه فلسطین روزی تمام می شود.



به گزارش کادو دونی به نقل از مهر، نشست «ریشه های طوفان الاقصی در شعر شاعران عرب» با حضور سمانه خلف زاده پژوهشگر و مترجم ادبیات عرب توسط دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری در چارچوب همایش شناخت و تحلیل نظام نشانگانی طوفان الاقصی در سالن ۴۰۲ حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار گردید.
خلف زاده در شروع این جلسه ضمن اشاره به نمود مقاومت مردم فلسطین و بیان دردهای شان در شعر شاعران عرب اظهار داشت: این شاعران فقط برخورد احساسی و عاطفی با مسأله فلسطین نکرده اند بلکه در کنار ابراز اندوه و رنج مردم فلسطین، به حماسه و مقاومت آنان و افشای شرارت اسراییل هم پرداخته اند.
وی ضمن اشاره به تاریخچه ای از بحث ادبیات پایداری در جهان، اضافه کرد: یک سری از ادیبان فرانسه درجنگ جهانی دوم به بحث ادبیات مقاومت پرداخته اند اما این ادبیات، با ادبیات مقاومتی که پس از اشغال فلسطین ظهور کرد قابل قیاس نیست. این را با قدرت در اشعار غسان کنفانی، شاعر مطرح فلسطینی، می بینیم که از ابتدا بر ماندن و مقاومت تاکید نمود.
خلف زاده گفت:: ریشه های طوفان الاقصی از ابتدا در نهاد مردم فلسطین ازجمله شاعران، که نماینده جامعه هستند، وجود دارد و این شعرها وجه تاریخی هم دارد.
وی در ادامه به بحث افشای شر در شعر شاعران عرب همچون «رفعت الصلیبی» از اردن و «صالح بن علی الخلاصی از عمان» و «محمد بن سراج مراکشی» اشاره نمود و اظهار داشت: صالح در قصیده ای روایی با عنوان «الدماء الطاهرات» به نقش کشورهایی که در ظلم با فلسطین با اسراییل همسو بودند هم اشاره می کند. محمد بن سراج مراکشی هم در شعری به دروغ بودن پیمان «بالفور» پرداخته و از آن پیمان انتقاد شدید کرده است. در این اشعار به قضایای تاریخی هم می پردازند و فقط از درد و اندوه صحبت نمی گردد.
مقاومت مردم فلسطین در ادبیات عرب محور شده و اغلب ادیبان عرب به آن پرداخته اند. نشانه های شعر فلسطین حتی در شعر شاعران کشورهایی چون عربستان و امارات و بحرین و کویت هم، که حکام شان موضعی در مقابله با اسراییل نداشته اند، هم دیده می شود. عربستان و امارات حالا می خواهند نشانه های شعر فلسطین را از ادبیات عرب بگیرند چون نشانه هایی مثل بازگشت و مقاومت و غاصب بودن صهیونیسم را به وفور در شعر شاعران شأن می بینیم.
محمد مهدی الجواهری، که شاعری نترس و قدرتمند بوده است، در قصیده ای بعنوان «قصیده الدامیه» به مفهوم «قصیده خونین» دارد که در آن همان کاری را می کند که امروز طوفان الاقصی کرده است. او از سازمان های بین المللی به این خاطر که کاری برای ملت مظلوم نمی کنند، انتقاد کرده و گفته نباید در انتظار اقدامات آنان بنشینیم و باید متکی به خود باشیم. شاعران کویت، که نماینده مردم کویت هستند، هم دارند در باره فلسطین شعر می گویند
وی در ادامه به شعر بانوان در مورد مسأله فلسطین پرداخت و اظهار داشت: «سعاده الصباح» که از شاعران مطرح کویتی است، شعری در رابطه با کودکان فلسطینی دارد. یا نازک الملائکه، که از شاعران مطرح عرب و عراقی است، هم شعری مطرح در باره مبحث فلسطین دارد. او یک زن است و توقع برخورد عاطفی و لطیف از او داریم ولی این شاعر در یکی از شعرهایش در کنار اندوه و عاطفه ای که در شعرش هست می گوید که این اندوه روزی تمام می شود و بحث ترغیب به دفاع و حماسه و بازگشت به فلسطین غصب شده را مطرح می کند.
این پژوهشگر زبان و ادبیات عربی در ادمه اضافه کرد: من شعر شاعران ۱۶ کشور عربی را بررسی کردم و پی بردم که حتی بحث مقاومت نظامی در شعر شاعران عرب، بخصوص در شعر شاعران عراق مشهود است. حتی شاعران عربستان هم برای فلسطین شعر گفته اند. در واقع، طوفان الاقصی از زمانی شکل گرفته که اسراییل ناجوانمردانه فلسطین را غصب کرد.
وی در انتها به شعری از یک شاعر فلسطینی بعنوان پایان بخش برنامه پرداخت و اظهار داشت: «راشد حسین» از شاعران خوب فلسطین است و شعری با عنوان «القدس و الساعه» به مفهوم «ساعت در قدس» دارد که در آن بحث مقاومت را مطرح می کند و از دردهایی سخن به میان می آورد که بر فلسطینیان روا داشته شده و ترغیب به حماسه و انجام کاری متکی به خود دیده می شود. وی در این شعر از زبان کودکی که پاهایش در بمباران قطع شده می گوید، حتی اگر مرا بکشید / اینجا در زیر خاک می مانم / و راهی ندارم جز اینجا ماندن / حتی اگر گوری مقاوم باشم. و در انتها این شعر می گوید: هر که در قدس زاده شود / سر انجام بمب خواهد شد / و باور کنید / هر که زیر سایه بمب ها زاده شود / روزی بمب خواهد شد.
این شاعر، که هم به زبان فارسی شعر می گوید و هم عربی، درانتها ضمن اشاره به این که امروز شعر در جبهه مقاومت می تواند خیلی اثرگذار باشد اظهار داشت: در سفری که اخیراً به لبنان داشتم، با اهالی رسانه لبنان صحبت کردم و همه به ضعف محتوای رسانه ای انتقاد داشتند.


منبع:

1402/11/06
15:53:30
5.0 / 5
275
تگهای خبر: ادبیات , رسانه , سفر , شعر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است