عضو هیئت علمی فرهنگستان مطرح كرد؛

نیازمند اساتید اصطلاح شناسی هستیم

نیازمند اساتید اصطلاح شناسی هستیم به گزارش كادو دونی فرشید سمایی اظهار داشت: ذوق واژه گزینی و اصطلاح شناختی بعد از تبیین مفاهیم واژگان مورد استفاده، در رده دوم قرار دارد. بنابراین برای اصطلاح شناسی به وجود اساتید نیاز داریم.



به گزارش كادو دونی به نقل از مهر، برنامه رادیویی «از پارسی تا فارسی» با هدف تبیین معنایی علم اصطلاح شناسی با حضور شهین نعمت زاده عضو شورای واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، فرشید سمایی عضو هیئت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رضا عطاریان اصلاح شناس از آنتن رادیو گفتگو پخش بود.
نعمت زاده در این برنامه اظهار داشت: این علم به مطالعه اصطلاحات می پردازد. زبان ابزاری ارتباطی میان افراد جامعه است و اصطلاح واحد ارتباطی میان علما و متخصصان است. جامعه برای رویارویی با پدیده ها آنها را نام گذاری می كند و این روند نوعی از فعالیت در اصطلاح شناسی عامیانه است. هویت بخشی و تشخیص دهی دو هدف نام گذاری در روند اصطلاح شناسی هستند. همه مردم جامعه به شكلی مبادرت به اصطلاح شناسی می كنند كه سطح علمی را در بر نمی گیرد و دقیقا امری جاری و ساری در جامعه است.
وی اصطلاح شناسی را علمی نوپا خواند و اضافه كرد: این علم به مطالعه اصطلاحات می پردازد؛ اصطلاحات واحدِ زبان علم هستند تا متخصصان بتوانند ارتباط بهتری با یكدیگر برقرار سازند. فرهنگ نگاری تخصصی به دوره های قبل از دستاوردهای علمی متعلق می باشد. فیلسوفان علم می گویند علم باید دارای روش و گروه آموزشی و پژوهشی باشد و عده ای اذعان دارند متخصص رشته ای خاص در علم هستند. با بیان این تعریف تاریخچه اصطلاح شناسی به دوره افلاطون باز می گردد؛ یعنی زمانی كه دانشمندان و عالمان بسیار نوآور بودند.
عضو شورای واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه اظهار داشت: یك مخترع یا كاشف شاید به خرج كردن استعداد یا ذوق زیادی برای نامگذاری محصول و خدمات خود نیاز نداشته باشد. پس به محض انتخاب هر نوع اسمی برای كشف یا اختراع او، این نام به سرعت در بین مردم جا می افتد.
در ادامه این برنامه رادیویی، فرشید سمایی عضو هیئت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی علم اصطلاح شناسی را زیر شاخه ای از علم زبان شناسی عنوان نمود و اظهار داشت: روش نوین اصطلاح شناسی و فرهنگ نگاری تخصصی از قرن ۱۹ رشد كرده و در قرن بیستم توسعه یافت. عملیات اصلاح شناسی و واژه گزینی كاری جمعی است و به تخصص های بسیاری نیاز دارد. ازاین رو در یك كارگروه اصطلاح شناسی یك زبان شناس، یك متخصص موضوعیِ زبان و فردی با مهارت نظام مندسازی زبان را نیاز داریم.
وی اضافه كرد: در اصطلاح شناسی با واژگان سروكار نداریم؛ ابتدا به مفاهیم می پردازیم. ازاین رو ذوق واژه گزینی و اصطلاح شناختی بعد از تبیین مفاهیم واژگان مورد استفاده، در رده دوم قرار می گیرد و از این منظر به وجود تعدادی از اساتید نیاز داریم.
رضا عطاریان، اصطلاح شناس دیگر میهمان این برنامه بود كه در پاسخ به این سؤال كه آیا اصطلاح شناسی صنوف و طبقات اجتماعی را هم شامل می شود یا خیر، اظهار داشت: بله این علم صنوف را هم در بر می گیرد. البته اعراب واژه مصطلح را به جای علم اصطلاح شناسی به كار می برند و در زبان انگلیسی، به آن ترم می گویند. اصطلاح شناس حد و مرز واژگان را تعیین می كند. كلمه اصطلاح فارسی و مصطلح عربی هم از كلمه صلح گرفته شده و در حقیقت قراردادی میان عده ای مردم برای ایجاد نوعی توافق است.
وی اظهار داشت: در این میان كتاب الحدود ابن سینا معروف ترین اثر در علم اصطلاح شناسی است و در حقیقت حكیم بوعلی از واژه حد بهره برده و در این كتاب تعاریف دقیق علمی را به كار برده است. هسته اصلی اصطلاح، برگرفته از مفاهیم علمی است و می توان گفت مفهوم شناسی، نقطه مشترك علم و اصطلاح شناسی است. در این میان، اصطلاح شناسی در هر دو نقش ارتباطی و آموزشی زبان اثرگذار است.

1398/05/29
14:51:53
5.0 / 5
4510
تگهای خبر: آموزش , تخصص , خدمات , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است