در نمایشگاه كتاب مطرح شد

واكاوی دو روایت درباره جنایات داعش مقابل زنان ایزدی

واكاوی دو روایت درباره جنایات داعش مقابل زنان ایزدی كادو دونی: نشست بررسی دو كتاب با سوژه جنایت های داعش مقابل زنان در عراق در نمایشگاه بین المللی كتاب اجرا شد.



به گزارش كادو دونی به نقل از مهر، نشست معرفی كتاب «آخرین دختر» اثر نادیا مراد و رونمایی از كتاب «چهره های خاكستری» كه هر دو با سوژه جنایت های داعش مقابل زنان انتشار یافته بامداد امروز ششم اردیبهشت ماه در نمایشگاه بین المللی كتاب اجرا شد.
در این نشست محبوبه حسین زاده مترجم این دو كتاب در سخنانی با اشاره به اینكه فعالیت همزمانش بعنوان روزنامه نگار و مترجم در انتخاب این دو كتاب برای ترجمه تأثیر قابل توجهی داشته است، اظهار داشت: من در حوزه زنان به كار روزنامه نگاری فعال بودم و به تبع برایم جالب بود وقتی می خواندم كه چنین فجایعی در مورد زنان در نزدیكی مرزهای ما در حال اتفاق است. به واقع برده داری نوینی كه داعش در عراق به وجود آورده بود و در مطبوعات كمتر درباره آن چیزی می شد پیدا كرد، علت علاقه من به خوانش و ترجمه این دو كتاب بود. البته كتاب چهره های خاكستری از این نظر برای من جذابیت داشت كه روزنامه نگار راوی آن كه در نشریه ایندیپندنت كار می كرد در كنار روایت هایش از زنان به روایت از مردان داعشی باز پرداخته بود و مناسبات قدرت در آنان را باز به تصویر كشیده بود و نشان می داد كه با چه فرهنگی و با چه فكری، چگونه تسویه حساب هایی در آن قلمرو شكل دادند و با چه تصورات واپس گرایانه ای، جوانان را به سمت خود جذب كرده اند.
حسین زاده اشاره كرد: برایم جالب بود كه نویسنده خود عنوان می كند با وجود آنكه از كشوری آمده كه پیشینه ای استعماری دارد اما اهتمام كرده مطلبی بر خلاف این نگاه بنویسد. وی در كتابش عنوان می كند نمی خواسته تنها زنان را قربانی یا قهرمان نشان دهد بلكه برایش مهم بوده تا روایتی از این نسل كشی ها و شیوه هایی مورد استفاده در آنها را و واكنش جامعه زنان ایزدی عراق را در آن به نمایش بكشاند.
وی درباره كتاب «آخرین دختر» باز تصریح كرد: روایت نادیا مراد در این كتاب روایتی دقیق و تكان دهنده است درباره یك قوم خاص در عراق. او می كوشد در كنار بیان شرح زندگی خود از آنچه كه بر مردم منطقه «كوجو» و زنان ایزدی عراق رفته از كشتار آنها تا فروش آنها بعنوان برده نگاه كند. او می كوشد نگاهش را مبتنی بر چیستی و چرایی خشونت در یك جامعه و تبعیض مقابل آنها نشان دهد و اینكه چگونه در كنار چنین فجایعی انسان ها تنها نظاره گر می مانند.
در بخش دیگری از این نشست پیروز مهاجر عنوان كرد: زندگی نامه نویسی تا سالیان سال در بین مردمان خیلی از كشورها امری مردانه بود و معمولاً زنان به آن وارد نمی شدند. تا اینكه در اوایل دهه ۱۹۸-۰ اتوبیوگرافی نویسی بعنوان یك رشته دانشگاهی انتخاب و پذیرفته شد و فعالان حقوق بانوان باز به تبع به آن ورود پیدا كردند و همین مسئله نگاه به این اتفاق را تغییر داد. بر این اساس من احساس می كنم متنی مانند آخرین دختر باز تلاشی است به جهت اینكه یك زن چطور می تواند صدای دیگر زنان باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نوع نگاه جالب توجه نادیا مراد به قوم ایزدی اشاره نمود و اضافه كرد: تاكید او بر مجزا بودن و مستقل بودن این قومیت در عراق و انسجامی كه در متنش به این مسئله می دهد و تأكیدش بر نسل كشی آنها از نكات قابل توجهی است كه این كتاب مطرح می كند. خصوصاً اینكه جامعه ایزدی، جامعه ای است كه در آن زنان در مورد موضوعی مانند مقابله با داعش اجازه فعالیت خاصی پیدا نمی كنند.
سخنران پایانی این نشست باز الهام فلاح نویسنده و منتقد بود. وی در سخنان خود با اشاره به اینكه خوانش كتابی مانند چهره های خاكستری، او و مخاطبان را وا می دارد كه به عبارت های مختلفی كه درباره زنان در جامعه به كار می رود، نگاه جدی تر داشته باشد اظهار داشت: ما در فرهنگ ایران و خاورمیانه با واژه ای مانند واژه ناموس روبرو بودیم كه نشان از نگاه خاص به زنان و خانواده دارد و به صورتی حساسیت و مالكیت در مردان نسبت به زنان به وجود می آورد. از سویی دیگر در خیلی از باورهای دینی و اجتماعی زنان جنس دوم و موجوداتی مالكیت پذیر هستند. در چنین موقعیتی است كه روایت های این كتاب نوعی تابوشكنی نسبت به چنین پدیده هایی می شود.
فلاح با اشاره به نمونه هایی تاریخی از تعرض به زنان در جریان جنگ جهانی دوم و جنگ با داعش در عراق اظهار داشت: با وجود آنكه در خیلی از روایت های تاریخی می خوانیم كه زنان به دنبال اتفاقات این چنینی كه به آنها شده یا خودكشی كرده یا از جانب خانواده كشته می شوند شاهدیم این مسئله در قوم ایزدی حل شده و زنان با خواست های دینی ایزدی می توانند با وجود چنین اتفاقاتی به آغوش خانواده برگردند هرچند كه خیلی از آنان معتقدند كه زندگی آنان مثل سابق امكان تحقق ندارد.

1398/02/06
16:52:08
5.0 / 5
4346
تگهای خبر: انتشار , تصویر , رمان , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است