مسعود درخشان مطرح كرد؛

نتیجه تاسیس دارالفنون به خلاف نظر امیرکبیر بسط فراماسونری بود

نتیجه تاسیس دارالفنون به خلاف نظر امیرکبیر بسط فراماسونری بود مسعود درخشان اظهار داشت: دارالفنون برخلاف نظر امیرکبیر منجر به تاسیس و بسط فراماسونری به صورت سازمان یافته بود. فارغ التحصیلان دارالفنون جذب لژهای فراماسونری شدند و در مناصب حکومتی مشغول شدند.



به گزارش کادو دونی به نقل از مهر مسعود درخشان، استاد تمام اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در ششمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی با طرح بحث از تاریخ اقتصادی ایران، اظهار داشت: ما برای ریشه یابی تاریخی مدرنیته در ایران و این که بدانیم دقیقا در چه وضعیتی به سر می بریم ناگزیریم که از صفویه، بعنوان نقطه آغاز ارتباط با جهان غرب آغاز نماییم.
وی اظهار داشت: در زمان زمان شاه عباس صفوی، برادران شرلی انگلیسی مأموریت داشتند تا برای برقراری و تقویت رابطه ایران با انگلستان و سایر کشورهای اروپایی، به ایران سفر کنند. آنها پیشنهاد ارتباط با انگلستان و اروپا را به شاه عباس دادند و ایران هم پذیرفت و گروهی شش نفره را به مسئولیت حسین علی بیک بیات که از قزلبش های ترکمن و اروپا دیده بود، روانه اسپانیا کردند.
عضو مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار داشت: هیئت شش نفره اعزامی ایران به اروپا ابتدا به اسپانیا رفتند و در آنجا دو نفر از اعضای این هیئت با مشاهده سرزمین های اروپایی، دلباخته فضای آنجا شده و دین خویش را به صورت پنهانی تغییر دادند تا بتوانند خانواده خویش را از ایران به اروپا ببرند و در آنجا زندگی کنند اما طی ماجراهایی به قتل رسیدند و روند دیپلماتیک این هیئت هم نتیجه خاصی نداشت به جز همین دلباختگی برخی از اعضای آن.
درخشان با ذکر روند تاریخی دلباختگیِ منورالفکرانِ ایرانی به غرب اظهار داشت: در زمان فتحعلی شاه قاجار که ۲۰۰سال بعد از صفویه است، عباس میرزا دو فرد ایرانی را برای آموختن نقاشی و هم پزشکی به انگلستان روانه کرد. چند سال بعد هم ۵نفر دیگر را فرستاد تا زبان های اروپایی، رشته مهندسی توپخانه و ساختن قفل و کلید سازی را فرابگیرند و بازگردند.
بنیانگذار دانشکده اقتصاد و معارف دانشگاه علامه طباطبایی، اظهار داشت: در ۱۸۰۵ میلادی ناپلئون فردی به نام ژوبر را که مترجم دستگاه سیاست خارجی فرانسه بود برای مذاکرات با فتحعلی شاه به ایران فرستاد و او هم در ابتدای ورود به ایران، چند روزی را میهمان عباس میرزا در اردبیل بود. ژوبر در خاطراتش که انتشار یافته و بخشی از آنرا غلامحسین مصاحب هم در آثارش ذکر کرده است، می نویسد که عباس میرزا در این ایام میهمانی از من پرسید که علت ترقی روز افزون شما و عدم ترقی ما چیست؟ شما فنون حکومت کردن، پیروز شدن و استفاده از کلیه قوا و استعدادهای بشری را می دانید، حال آنکه ما در غفلت به سر می بریم و هیچگاه به آینده نمی اندیشیم؟ برای بیدار کردن ایرانی ها از خواب غفلت چه باید کرد؟
اقتصاددان ارشد دفتر مطالعات انرژی لندن، اظهار داشت: نکته اینجاست که به علت دلباختگی عباس میرزا نسبت به آنچه در جهان غرب درحال رقم خوردن بود، نرسید که این خود اروپایی ها بودند که ما را گرفتار خواب غفلت کرده و نباید راه ترقی را از آنها جویا شد. بعد از این ماجرا، ۱۷۰ سال قبل در ایران، امیرکبیر دارالفنون را تاسیس نمود و اعزام به خارج متوقف گردید و در آنجا تعلیمات طب و فنون و... را شروع شد.
وی اظهار داشت: چند هفته پیش از تاسیس دارالفنون، ناصرالدین شاه امیرکبیر را به قتل رساند و نتیجه دارالفنون برخلاف آنچه امیرکبیر در نظر داشت منجر به تاسیس و بسط فراماسونری به صورت سازمان یافته بود یعنی اغلب فارغ التحصیلان دارالفنون هم جذب در لژهای فراماسونری شدند و هم به اروپا رفتند و بعد از بازگشت، در مناصب حکومتی به صورت جدی فعالیت کردند.
درخشان در ادامه اظهار داشت: در ادامه روند ارتباط خود باخته عده ای از ایرانیان، در آغاز مشروطه افرادی نظیر میرزا ملکم خان و هم سید حسن تقی زاده پیدا شدند که معتقد بودند راه ترقی ما فقط از راه تقلید از غرب امکان دارد. در ابتدای مشروطه اصطلاحات جدیدی که متاثر از جهان غرب بود نظیر روشنفکر، مترقی، متجدد، عصر جدید، قافله تمدن و... وارد کشور شدند و در چنین فضایی امثال ملکم خان و تقی زاده به بسط گفتمان تقلید از غرب پرداختند.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: نخستین مجلس انقلاب مشروطه ما رسما به آمریکا نامه نگاشت و درخواست نمود تا یک نفر اقتصاد دان به ایران بفرستد تا وضع اقتصادی ایران را اصلاح نماید و تبعا فردی به نام مورگان شوستر در سال ۱۹۱۱ یعنی پنج سال پس از انقلاب مشروطه برای اصلاح امور اقتصادی کشور، روانه ایران شد و باید توجه داشت که روند پایه گذاری تاریخ اقتصادِ جدید ما از همین برهه است که شروع می شود.
درخشان در ادامه سخنان خود اظهار داشت: مورگان شوستر خزانه دار کل کشور ما شد و بعد از او هم در پهلوی اول، آرتور میلسپو از آمریکا به ایران آمد و امور خزانه داری پهلوی اول را عهده دار شد و پس از بازگشت به آمریکا در کتابی که با نام مأموریت آمریکایی در ایران نگاشت، ذکر کرد که ایرانیان هیچ گاه بدون ما نمی توانند کشور خودشان را اداره کنند. در پهلوی دوم هم، بانک مرکزی در کنترل انگلیسی ها و سازمان برنامه و بودجه در اختیار آمریکایی ها قرار داشت.
وی اظهار داشت: نتیجه ارتباط ما با غرب همین فرآیند را طی کرد که گروهی از ایران روانه اروپا شدند و اندیشه های غربی را فراگرفته و دلباخته فضای جهان جدید شدند و بعد از بازگشت به ایران با تشکیل شبکه هایی به بسط فرهنگ و عقاید غربی در جامعه و حکومت پرداختن اما با وقوع انقلاب اسلامی افق جدیدی پیش روی مردمان این کشور گشوده شد اما در امتداد تاریخی که داشت، باردیگر فضای دلباختگی نسبت به غرب توسط افراد مختلفی در دانشگاه ها و حکومت بسط پیدا کرد و باید توجه داشت که راه پیشرفت ایران جز از راه داشته ها خود و مسیر و فرهنگ خودمان ممکن نمی گردد.
پایان این نشست به پرسش و پاسخ میان دانشجویان و درخشان اختصاص داشت.

1400/09/14
12:31:44
5.0 / 5
764
تگهای خبر: انتشار , سفر , فرهنگ , كتاب
این مطلب کادودونی را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
کادو
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

كادو دونی

فروش انواع کادو

کادو دونی، هدیه ای برای هر لحظه ، سورپرایزهای به یادماندنی

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است