با برگزاری گرامیداشت فیض كاشانی؛

محفل ادبی فیض شروع به كار كرد

محفل ادبی فیض شروع به كار كرد به گزارش كادو دونی مراسم شروع به كار محفل ادبی فیض، بزرگداشت علامه فیض كاشانی و رونمایی از كتاب حدیث فیض حجت الاسلام حمید سبحانی صدر با حضور تعدادی از شعرای كشور در كتابخانه پارك شهر برگزار گردید.



به گزارش كادو دونی به نقل از مهر، آیین بزرگداشت مقام ادبی علامه فیض كاشانی هم زمان با مراسم شروع به كار «محفل ادبی فیض» عصر روز گذشته چهارشنبه ۲۷ آذر با حضور شاعران، استاد محمدعلی مجاهدی، نغمه مستشار نظامی، قاسم صرافان، محمود اكرامی فر، دكتر سارا جلوداریان، فریبا یوسفی، محمدرضا اصلانی نویسنده كتاب فیض گل، حجت الاسلام حمید سبحانی صدر نویسنده كتاب حدیث فیض، ابوطالب فرنیاپور معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری تهران، مهندس محسن چینی فروشان رئیس دفتر نشر فرهنگ اسلامی، دكتر عبدالرضا علی پناه رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شمیرانات، دبیركل نهاد كتابخانه های عمومی كشور، هادی ناصری طاهری سرپرست اداره كل كتابخانه های عمومی استان تهران، سیدباقر میرعبداللهی مدیركل منابع، استادان، شاعران و علاقه مندان در سالن اجتماعات كتابخانه مركزی پارك شهر شروع شد.
ناصری، سرپرست اداره كل كتابخانه های عمومی استان تهران، در ابتدای این برنامه اظهار داشت: در دوره ای كه پیش روی كتابخانه های عمومی استان تهران است، بنا است كه از ظرفیت فرهنگی كتابخانه های عمومی بیشتر از پیش استفاده گردد و فعالیت كانون های ادبی با حضور فعال استادان حوزه شعر و ادب، با كیفیت بهتر ادامه پیدا كند.
وی اضافه كرد: امروز شاهد افتتاح محفل ادبی فیض در كتابخانه پارك شهر، بعنوان قدیمی ترین مركز فرهنگی شهر تهران هستیم. همان گونه كه در دوره های گذشته كانون های ادبی در كتابخانه ها فعال بودند و خیلی از شاعرانی كه امروز از اشعار آنها استفاده می نماییم از دل این كانون ها برخاستند، ان شاءالله از این پس هم با یك نظم، پیگیری بهتر شاهد شكوفایی كانون های ادبی جدید و دوره متفاوتی نسبت به گذشته خواهیم بود و امیدوارم این جلسه شروعی برای یك دوره جدید در فعالیت كانون های ادبی باشد.
تلاش برای غبار روبی از چهره عارفان و دانشمندان شیعی
در ادامه این مراسم محمدعلی مجاهدی اظهار داشت: در طول تاریخ حكیمان و عرفای بسیار گرانسنگی داشته ایم كه در زمان خود به مفهوم واقعی كلمه مشهور بودند، كه انتظار می رفت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی چهره این عزیزان از گرد و غبار فراموشی بیرون آید كه البته برآورده نشد. بر همین مبنا بود كه با همكاری دفتر تبلیغات اسلامی «تذكره شاعران روحانی» در سه مجلد تدوین شد كه در آن حدود ۳۶۰ نفر از شاعران روحانی شیعی را معرفی كردم.
وی اضافه كرد: البته می دانم كه این اثر كامل نیست و جا دارد سایر ابعاد وجودی این عزیزان بیشتر بررسی شود. چونكه بعد ادبی شخصیت این عزیزان بر سایر ابعاد وجودی آنها سایه افكنده و فیض یكی از آنها است؛ محمد بن مرتضی فرزند شاه مرتضی از اكابر علمای امامیه در سده یازدهم هجری كه در روزگار شاه عباس دوم و به اصرار ایشان به اصفهان می روند و برگزاری نماز جماعت در مسجد بزرگ شاه اصفهان به ایشان تفویض می شود.
این شاعر با اشاره به برخی آثار فیض كاشانی اظهار داشت: او هم عارف و هم حكیم بود و اهل فقر را دوست داشت و از این جهت بسیار مورد طعن علمای قشری زمان خودش قرار می گرفت. او بعد از مجلسی اول شاید پر اثرترین دانشمند شیعی باشد كه تعداد آثار او را تا ۲۰۰ مجلد در زمینه های مختلف عنوان می كنند. او به غزالی علاقه ویژه ای داشته و این علاقه خویش را در نگارش «محجه البیضاء» نشان داده است. فیض كاشانی در شعرش از سبك عراقی بهره می برده و با خیلی از علمای زمان خود مكاتبات منظومی داشته است.
در بخش بعدی این مراسم، نغمه مستشارنظامی، دبیر محفل ادبی فیض اظهار داشت: بی گمان آن چه ما را امروز و در این ساعت در این كتابخانه و در كنار هم گرد آورده، احترام و عشق به ادب و فرهنگ و قلم است. كتابخانه ها از دیرباز محل آمدوشد اهل قلم بوده اند. من هم مانند بسیاری دیگر از شاعران شعر را از كتابخانه شروع كرده ام، درهای كتابخانه ها همواره به روی اهل ادب و فرهنگ گشوده بوده است و مدیران كتابخانه ها، كتابداران و همه كاركنان این نهاد مهربان و مقدس در گسترش فرهنگ و ادب نقش برجسته و بسزایی داشته و دارند. خوشبختانه در سالهای اخیر با رویكرد فرهنگ مدار و پرارزش نهاد كتابخانه های عمومی كشور بهترین جلسات معرفی و نقد و بررسی كتاب ها در كتابخانه های عمومی برگزار می گردند، كتابخانه مركزی پارك شهر كه به حق بهشت اهل قلم است، بعنوان كتابخانه مركزی شهر تهران از زمان بازگشایی مجدد در برگزاری برنامه های بدیع و پرارزش فرهنگی همواره پیش قدم بوده است. برگزاری جلسات درس مثنوی، جلسات نقد و بررسی كتاب، برنامه های ویژه بخش كودك و نوجوان، و ویژه برنامه های بخش نابینایان كتابخانه از این جمله هستند.
حمایت از جریان سالم و اصیل ادبی
وی درباره اهداف و برنامه های پیش روی این انجمن ادبی فیض اظهار داشت: هدف اصلی برگزاری این محفل، پشتیبانی از جریان سالم و اصیل ادبی است، جریانی با پشتوانه تاریخ ادبیات فارسی و در عین حال زنده و بیدار و پویا، در پیشبرد این هدف چشم امید ما بر قلم های روشن تك تك شما همراهان محفل ادبی فیض است. در این محفل علاوه بر جلسات مستمر با حضور اعضا، جلسات رونمایی، معرفی و نقد و بررسی كتاب، كارگاه ها و كلاس های آموزش فن شعر و نویسندگی خلاق و نقد و بررسی آثار اعضا برگزار خواهند شد. همینطور بزرگداشت شاعران و ادبای متاخر و متقدم از مهمترین اهداف محفل ادبی فیض است و به همین جهت جلسه شروع به كار این محفل همزمان با بزرگداشت مقام ادبی علامه فیض كاشانی برگزار شده است.
دبیر انجمن ادبی فیض اظهار داشت: فیض كاشانی یك عالم برجسته است كه عمر خودشان را صرف كسب و ترویج معارف كرده، و در كنار همه این فضایل یك شاعر نكته سنج و تواناست. دیوان غزلیات فیض سرشار از لطایف و ظرایف ادبی است كه علاقه مندان به شعر و ادب را به فیض وافی می رساند. اشعار معروفی از فیض كاشانی زبانزد خاص و عام است و فیض از دیرباز مورد توجه اهل ادب و عرفان بوده است. همینطور در حاشیه مراسم بزرگداشت، نمایشگاه كتابی از آثار فیض كاشانی برگزار شده است و در بخشهایی از برنامه معرفی كتاب فیض گل تالیف محمدرضا اصلانی و مراسم رونمایی از كتاب حدیث فیض تالیف حمید سبحانی صدر را خواهیم داشت.
ادامه این مراسم با سخنان كوتاهی از محمدرضا اصلانی نویسنده كتاب فیض گل همراه بود. اصلانی با اشاره به روند تهیه این كتاب اظهار داشت: وقتی مقرر است درباره یك شخصیت كتابی نگاشته شود، باید از ابعاد مختلف به زندگی و زمانه آن فرد پرداخته شود تا خواننده آن شخصیت را دوست داشته باشد و زمانی كه خواننده به شخصیت علاقه مند شد، ترغیب می شود تا سایر آثار موجود درباره آن شخص را بخواند.
وی اضافه كرد: در نگارش كتاب «فیض گل» تلاش كردم با همین نگاه، مخاطب را با نحوه برخورد فیض با شاگردان خود، طلبه های حاضر در كلاس درس خود، همسر و فرزندانش و همینطور تصمیم گیری های وی و به صورت كلی جنبه های مختلفی از زندگی او را به مخاطب عرضه نماییم تا آن علاقه بین مخاطب و شخصیت فیض كاشانی ایجاد شود.
حجت الاسلام حمید سبحانی صدر، نویسنده كتاب «حدیث فیض» هم سخنران بعدی این مراسم بود كه طی سخنانی به ابعاد مختلف شخصیت فیض كاشانی اشاره نمود و اظهار داشت: علامه طباطبایی تعریف كامل و جامعی از فیض كاشانی عرضه كرده و همه ابعاد وجودی او را برمی شمرد. فیض كاشانی در عصر خود خدمات خیلی از جمله خدمات ادبی عرضه داد كه راه اندازی نهضت فارسی نویسی، نهضت خلاصه نویسی جهت استفاده عموم مردم از آثار مبسوط، خالق ابداعات عجیب و غریب در نگارش و همینطور عرضه دهنده «رساله مشواق» كه به رازگشایی استعرات و اشارات بزرگان ادب در آن زمان می پردازد، برخی از خدمات ادبی ایشان در زمان خود بوده است. حتی جالب است بدانید كه ایشان تفسیری بر شعر عامیانه «اتل متل» دارند كه البته این شعر در آن زمان ابیات دیگری هم داشته تا پدران و مادران با حكمت های موجود در این اشعار آشنا گردند. ایشان از جوانی به شعر علاقه داشته و احساسات درونش را در چارچوب اشعار بیرونی می كرده است.
وی در ادامه درباره كتاب «حدیث فیض» هم اظهار داشت: این كتاب به جنبه تاریخی زندگی و شخصیت فیض كاشانی پرداخته و در آن از از كلماتی كه فیض در بیان شرح حال خود بكار برده، استفاده شده است. نام این كتاب هم از عبارتی از اشعار فیض كاشانی استفاده شده است.
در این مراسم شاعرانی چون محمدعلی مجاهدی، نغمه مستشار نظامی، قاسم صرافان، سهیلا جلوداریان، محمود اكرامی فر، حامد عسكری و فریبا یوسفی به شعرخوانی پرداختند و در انتهای مراسم هم از كتاب «حدیث فیض» رونمایی گردید.
كتاب «حدیث فیض» به بیان تاریخ زندگانی و سیره اخلاقی و علمی محدث حكیم ملا محسن فیض كاشانی می پردازد. عالمی ربانی كه رهبر انقلاب درباره او فرمودند: «فیض كاشانی یكی از شخصیت های كم نظیر و انسانی است كه در چندین علم مختلف، جزو سرآمدان است. یك حكیم و فیلسوف بزرگ، یك متكلّم برجسته، یك محدّث نام آور، یك رجالیِ صاحبِ مبنا و مكتب، یك فقیه صاحب آراء برجسته، یك شاعر و یك عارف است.»
تاكنون كتاب هایی به اختصار به شرح زندگانی فیض كاشانی پرداخته اند، اما تفاوت این كتاب را با موارد مشابه، علاوه بر تفصیل بیشتر زندگی نامه وی، در این موارد می توان جست وجو كرد:
۱. در این كتاب، دقت های تاریخی خوبی در شرح زندگانی فیض كاشانی صورت گرفته و در ضمن آن، اشكالات پژوهشی و تاریخی سایر منابعی كه به شرح حال آن حكیم پرداخته اند بیان شده است.
۲. در این كتاب برای شرح حال فیض، در خیلی از موارد، از آثار خود آن محدث عظیم الشان همچون زندگی نامه‌ی خودنوشت وی استفاده شده است.
۳. استفاده از اشعار دلنشین فیض كاشانی در وصف حال و شرح زندگانی وی در جای جای كتاب، لطافت ویژه ای به آن بخشیده است.
برشمردن مفاخر علمی و معنوی خاندان فیض، فعالیتهای سیاسی اجتماعی، اقامه‌ی نماز جمعه، شیوه‌ی برخورد با دربار صفوی، اقدامات علمی، پژوهشی و نگارشی، آثار و تألیفات، حكایات و كرامات و دیدگاه های فیض، از دیگر بخش های این كتاب است.
«حدیث فیض» اخیرا با ۱۳۶ صفحه توسط انتشارات «واژه پرداز اندیشه» انتشار یافته است.


منبع:

1398/09/29
18:47:46
5.0 / 5
4491
تگهای خبر: آموزش , ادبیات , انتشار , اهدا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است