شهرداری روی برج های دوقلوی صفا دست گذاشت

شهرداری روی برج های دوقلوی صفا دست گذاشت كادو دونی: به دنبال تصمیم شهرداری نجف آباد در اصفهان برای خرید برج های تاریخی دوقلو در شهرِ شیخ بهایی، این دستگاه مدیریت شهری با نصب بنر روی دیوار بیرونی برج ها اعلام نموده كه «در راستای حفظ و مرمت ابنیه تاریخی، قصد اجرای پروژه عمومی گردشگری و تملك ملك در خیابان شریعتی «موسوم به برج های دوقلوی صفا» را دارد».


به گزارش كادو دونی به نقل از ایسنا، در بلوار شریعتی، كوچه صفا و روبه روی مسجد قدیمی صفا، یعنی حدودا در میانه های شهر نجف آباد در استان اصفهان، در فضایی به وسعت حدود ۱۰۰ متر از زمینِ خانه ای كه شاید حدود ۴۰۰ سال قبل یكی از خان های شهر آنرا ساخته، دو برج خشتی بالا رفته كه هنوز سرپایند؛ برج هایی كه روی قسمتی از خانه ساخته شده و چون هیچ مصرف عمومی نداشته، از ابتدا در اختیار مالكان خصوصی بوده اند.
هرچند خبرهای نه چندان خوشی در طول چند سال قبل از وضعیت این برج های دوقلو به گوش می رسید، اما بنظر می رسد مدیریت شهری این دفعه برای اجرای پروژه های گردشگری در سطح شهر، به فكر نجات این برج ها افتاده و بنا بر این هم بنری بزرگ روی دیوار بیرونی برج در خیابان صفا نصب كرده و به مالكان خانه های اطرافِ این برج های تاریخی اعلام نموده كه برای انجام استعلام ملك های شان به شهرداری منطقه بروند.


محمد مغزی - شهردار نجف آباد - در گفت و گو با سایت های خبری محلی اعلام نموده است: «از ابتدای فعالیت شورای چهارم در حدود شش سال پیش سوژه خرید این اثر به صورت جدی مطرح بوده و تابحال چندین جلسه رسمی و غیررسمی در این خصوص برگزار شده ولی اصلی ترین مانع در راه تحقق این هدف، تعدد مالكان و تكمین نكردن آنها به قیمت كارشناسی بوده است.
در نشست اخیر با فریدون اللهیاری - مدیركل میراث فرهنگی استان اصفهان -، میراث استان تاكید ویژه ای بر حفظ و احیای این اثر تاریخی داشت و بتازگی نیز در مكاتبه ای با یادآوری وظیفه مالكان در حفظ این بنا، آگهی داده كه در صورت تخریب اثر، آنها موظف به ساخت بنایی مشابه بوده و هیچ امكانی برای تغییر كاربری مكان نخواهند داشت. هنوز فرصت تعامل و همكاری با مالكان وجود دارد و با نصب بنری بر روی برج ها اعلام نموده ایم كه تا یك ماه آماده مذاكره در این خصوص هستیم ولی پس از اتمام این فرصت، طبق ماده ۸ قانون تملك وجه معادل نظریه كارشناس دادگستری درباب عرصه اثر به حساب دادگستری واریز شده و طبق قانون، شهرداری این مجموعه را تملك خواهدنمود.»


برخی پژوهشگران تاریخ دقیقی را برای زمان ساخت برج های دوقلوی صفا اعلام نمی كنند، اما برمبنای اسناد باقی مانده وقتی "غلامعلی رادی" مشهور به "آق غلامعلی" در دوره قاجار باغی را در اطراف نجف آباد خریداری نموده، این برج ها در آن قرار داشته است، بدین سبب می توان پیشینه ساخت این برج ها را دست كم به دوره صفویه یا زندیه برگرداند.
اما امروز به واسطه بی توجهی مالكان برج و متولیان میراثی، این برج تاریخی در معرض تخریب شدید قرار دارد. ساخت وسازهای انجام شده در عرصه این اثر تاریخی كه ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ به شماره ۳۴۸۲ در لیست آثار ملی به ثبت رسیده، نه تنها دیدِ این اثر تاریخی را كاملا مخدوش كرده، بلكه دیگر هیچ توانی برای سرپا ماندن آن باقی نگذاشته است.
به واسطه قدمتی كه برای ساخت كبوترخانه در اصفهان قائل اند، می توان «برج كبوترخانه صفا» را از اولین كبوترخانه های ساخته شده در این استان و به خصوص در شهرستان نجف آباد دانست. بنایی تاریخی كه به واسطه ی كاربردش در ایران به صورت گرد ساخته می شد، اما معماری برج های "آق غلامعلی" را به سبب چهارگوش بودنش، به معماری یونانی یا كلیساهای ارمنستان نسبت می دهند.
«كبوترخانه» یا «كبوترخان» حدود ۴۰۰ سال پیش و در اوایل دوره صفوی در اصفهان و یزد رواج پیدا كرد و علاوه بر محلی برای نگهداری از پرندگان، برای مصارف كشاورزی و حتی صنعت دباغی در چرم سازی و ساخت باروت نیز از فضولات جمع شده در آن استفاده می شد. شاه عباس صفوی نیز خراج نسبتا سنگینی بر این بناهای باارزش آن دوره بسته بود. دست كم از اواسط دوره قاجار، به واسطه روی كار آمدن شغل ها و منابع درآمدی جدید، به كبوترخانه ها بی توجهی شد؛ كبوترخانه هایی كه در گذشته حتی مالیات پرداخت می كردند، دیگر نگاه ترحم آمیزی را هم جلب نمی كردند.






منبع:

1398/09/25
20:16:34
5.0 / 5
4343
تگهای خبر: خرید , سایت , فرهنگ , میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است